Poddavsnitten som gör dig till en bättre förälder

 Processed with VSCO with m5 preset

Det är inte lätt att vara förälder. Vi guidar dig till några av de populäraste avsnitten av vår podd “Sämst i världen?” för att ge dig råd på vägen och, förhoppningsvis, få dig att inse att du är bättre än du anar.

Du kan lyssna på alla avsnitt på Spotify men hittar även podden i de appar där poddar finns, som Apple Podcaster, Acast och Google Podcast.


Blir semestern inte som du hoppas?

Blir det bråk med barnen hela tiden? Tar svärföräldrarna inte det ansvar de lovat på förhand? Dricker du hellre rosé än att spela minigolf med barnen som ni lovat?

Psykolog Ester Larsson tar itu med kniviga lyssnarfrågor tillsammans med Matilda Westerman för att försöka hitta några bra levnadsregler och avgöra vilken föräldraångest inför semestern som du ska ta försöka göra något åt och vilka grejer som ligger bortom din kontroll. Lyssna här »

Skärmtid för barn (och vuxna)

Sitter ungarna mycket framför skärmen på semestern? Har du ingen aning om vad tonåringarna gör på datorn? Eller låter du din bebis titta på babblarna flera gånger om dagen?

Tillsammans med läraren och digitalexperten Karin Nygårds diskuterar Matilda Westerman lyssnarnas frågor om skärmtid. Lyssna här »

När barnen inte vill röra på sig

Gillar tonåringen inga sporter? Sitter de hellre framför en skärm? Och får du total idétorka när det gäller att hitta på något för att barnen har myror i benen och bara tjafsar hela tiden?

Vi bjöd in Lasse ten Siethoff, lektor i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan till studion och tillsammans med vår egen Matilda Westerman diskuterar de hur man får barnen att röra på sig och varför det är extra viktigt för grabbar som just passerat puberteten. Lyssna här »

Barn och socker

Måste man sätta lås på skåpen för att barnen inte ska äta kakor när de kommer hem från skolan? Och är inte skeva kroppsideal ett större problem än mängden socker? Och varför finns inga vettiga alternativ till godis när man ska mysa? "Rawfoodbollar är inte riktigt samma sak och russin skrattar de bara åt."

När Dietisten Sara Ask gästar studion förklarar hon för vår egen Matilda Westerman (som också har frågor om socker) varför det kan kan få motsatt effekt om man nekar barnen allt sött. Och så pratar de om vikten av att tänka på gungor och karuseller. Ibland äter man nyttigt, ibland äter man onyttigt och det behöver inte vara svårare än så. Lyssna här »