Spara i vaggan - så tidigt ska du lägga undan till barnen

barn-high_res.jpg

Har du nyligen fått barn och funderar på att öppna ett konto i barnets namn? Eftersom du har fullt upp med den krabaten tänkte vi tipsa dig om några saker att tänka på när du tänker på hens framtid:

  • Öppnar du ett konto i barnets namn bör du först stämma av med din bank hur mycket inflytande och kontroll du har över pengarna. Utöver att pengarna tilldelas ditt barn när det fyller 18 år kan du inte räkna med att du får ta ut pengar själv vid behov då banken kan begära underlag på vad du ska använda de uttagna pengarna till. Banken måste ta hänsyn till vad som anses vara för barnets bästa där din syn och bankens syn på det inte alltid stämmer överens.

  • Om du är osäker men ändå vill ha pengarna på bank kan du öppna ett konto som du namnger efter ditt barn.

  • En annan sparform att fundera över, särskilt om du har fler barn, är en kapitalförsäkring i föräldrarnas namn, där barnen är förmånstagare. På så sätt sparar du gemensamt till ditt barn och alla eventuella syskon som kanske kommer senare i livet och de får dela lika på den pott pengar som ackumulerats under samma förutsättningar.